torsdag 19 mars 2009

Människan är skapelsens krona eller djävulens avföda?

Idag har jag lyssnat på Michael Jacksons mäktiga sång Earth song. Sången finns bl a som en bakgrund till en av otaliga filmer på Youtube där djurplågerier av allehanda slag har dokumenterats i den ena efter den andra filmen. Det är plågsamt att se dessa filmer om sälungar som slås ihjäl för sina pälsars skull eller tvättbjörnar som flås levande för att deras pälsar ska pryda en kokett välbärgad kvinnas eller mans kropp. Hundar fångas in eller föds upp för att i plågsamma mordriter pumpa adrenalin och utgöra nyttig kost för män som behöver bli kåtare och framförallt mer högpresterande vid sina sexualakter. Kor och får knuffas in på slakterier och många av dem får ben avslagna eller sparkas medvetslösa innan de får halsarna avskurna och detta sker i en miljö värre än helvetet i de skildringar jag minns från mina sparsamt tilltagna bibelstudier. Någon tycks ha räknat ut att det är bättre ekonomi i att frakta djuren långt från gårdarna och inte heller har människan råd att låta djuren beta på markerna innan de ger sina liv för att tillredas och läggas på våra tallrikar eller fåfängans marknad i form av kläder, skor och väskor.
För mig känns det som om mänskligheten färdas allt längre bort från det jag förknippar med mänsklighet. Empati och medmänsklighet har blivit uttryck att håna och skratta åt så länge inte dessa sätts i samband med en inkomstbringande bok eller CD där en artist kan promota sitt alster genom att vara empatisk med djur. I en av filmerna skriver en person "allt de vill ha är kärlek och allt de får är hat" men det är värre än så. Vi har blivit avtrubbade och likgiltiga inför lidande och att uttrycka empati för djur är lika med att utsätta sig för fnysningar eller hånskratt men framförallt "so what?". Vad har hänt med vår mänsklighet? Är det bara prestige och pengar som räknas numera? Får man skylla sig själv om man är född i en fattig världsdel eller bara är ett satans djur?
Vad kan man göra? Mycket är svaret och i den takt man känner att man orkar. Allt är bättre än likgiltighet och ingenting. Om du vill köpa en hund så varför inte adoptera en av alla bortkastade hundar som folk tröttnat på eller som blev "för stora" för man fattade inte att valpen som var så söt, växer upp. Det vimlar av s k shelters där bortkastade och ratade hundar sitter. Dessa hundar har blivit för gamla, stora eller passar inte till den nya inredningen som var så flott och dyr. En del hundar kommer i och för sig inte ens till härbärgena utan slängs ut genom bilfönstren på väg från andelshuset i Spanien och hem till villan någonstans i medelklassorten i Europa eller USA.
Du kan också minska ned köttkonsumtionen eller köpa kött där vi åtminstone vet att djuren slaktats under värdigare former ( är slakt någonsin värdigt?) . Något kan vi alla göra och vi kan ge fasen i att köpa produkter från Kina och liknande länder där tortyr är en del av dödandet. Finns det ingen efterfråga så anpassas utbudet därefter. Som kund kan vi till och med ta på oss att kräva humanare avlivning eller slaktmetoder. Vad kan inte pengar göra? Tja kanske inte så mycket med moral för pengar och deras ägare tycks antingen vara allergiska eller också immuna mot allt vad etik och moral heter.
Idag ursäktar vi det mesta med företagekonomiska resonemang. Visst är det för jävligt men det lönar sig.... I penningens heliga namn ska djuren trängas ihop i små ytor där de dräneras på allt som kan värderas och tömmas i den redan övergöddes överfyllda fickor.
När dräneringen är avslutad termineras djurens liv t ex i Grekland lämnar man kor på soptippen där korna får självdö eller i vår fina västeuropeiska kultur skickar vi djuren ned till södra Europa där billig arbetskraft tvingas ge avkall på humanitet i pengars namn.
De djur som inte kan plågas och dräneras, hamnar på vår svarta lista. Varg, björn och lo väcker hat eftersom de inte kan anpassas till vår valutastyrda tillvaro. De stör vår fritid. Vi kan inte släppa våra hundar i skogen för de kan bli attackerade. Varelser som till det yttre liknar människor jagar dessa förhatliga djur på skoter och bedriver vendettor och inkvisitionsliknande jakter mot de djur man inte vill ha kvar i skogen. Vi vill äta våra slaktade djur ifred i lyxvillorna och sedan vill vi släppa 50000-kronorshunden i skogen utan inblandning från obehöriga. Ve dig vargen och lodjuret. Du har inte rätt att finnas!! Du borde likt kon och hunden böja din nacke för överheten och finna dig i att omvandlas till pengar när människan finner så lämpligt!!
När Gud hade vilodag vikarierade djävulen och skapade människan till sin avbild!!
Vad är det man skriver i Bibeln...."Saliga äro de enfaldiga ty de skola besitta världen..."?

Inga kommentarer: