fredag 12 december 2008

Kyrkoarkitektur

I Sverige finns det minst 3000 kyrkobyggnader med sinsemellan stora olikheter vad gäller stil. Det är ett fascinerade område och jag vill göra en kyrkoarkitekturblogg eller en hemsida om detta. Här följer några exempel på vilken variation vi kan återfinna bland svenska kyrkor:










Uppifrån och ned ser vi 1600-talskyrkan i Söderhamn, Hälsingland; Glanshammars mäktiga och tillbyggda medeltidskyrka i Närke, Masthuggskyrkan i Göteborg från tidigt 1900-tal och i s k nationalromantik och så en liten anspråkslös kyrka i Fågesjö från sent 1800-tal med spetsbågar i ett slags nygotik. Svensk kyrkoarkitektur har en spännvidd som är oerhört intressant och fascinerande. Tyvärr delar inte svensk konstveteskaplig forskning denna fascination utan har hamnat på villospår bland genustankar, digitala foton och annat som får ämnet att bli ledande i kulturell utanförskap. Ett effektivt sätt att svälta ihjäl ett ämne för våra beslutsfattare kanske? Här råder definitivt kulturskymning eller ska vi säga kulturförmörkelse?

Anm. Fotona från Söderhamn och Glanshammar kommer från min stora vykortssamling. Kyrkorna i Masthugget och Fågelsjö har jag fotograferat själv.

Inga kommentarer: