onsdag 31 december 2008

Päls?

Jag kunde inte undvika att se stora rubriker idag igen och med Blondin-Bella i fokus. Denna tjej kan skapa rubriker för i stort sett ingenting. Hon är en vanlig bloggare som retat upp folk p g a sin "fina" priviligierade bakgrund och åsikter om Karl-Bertil Jonssson m m. Nu har denna unga tjej också burit päls på en hel del bilder och uttalat sig om det legitima i att bära päls. Hon är inte ensam, Beyoncé har gjort detsamma liksom J-Lo. Vet man lite mer om hur pälsarna tillverkas så är det inte bara själva dödandet som är avskyvärt utan också, och ännu avskyvärdare egentligen, är hur en del djur förvaras i avvaktan på att eventuellt bli levande flådda. Jag har sett bilder på djur som hakats upp och flåtts levande och sedan har det flådda djuret levt i en bra stund efteråt. Andra djur sitter i fällor och dör en långsam död. Exklusiva djur jagas för sin päls och det har t o m talats om att vissa arter har tunnats ut avsevärt t ex leopard och ozelot. Sådant är naturligtvis fruktansvärt och att ändå bära päls av sådana djur, utrotningshotande eller torterade, visar på en osmakligt låg nivå kunnande och känslighet. Men hur konsekvent kan man vara? Många med mig bär säkert läderskor, läderjackor eller har värmande fårskinn i bilen och i TV-soffan när vinterkylan tränger sig på. Många trängdes för att få tag i julskinkan och på julbordet dignar det av diverse läckerheter från djurriket. För detta krävs det att något djur sätter livet till. Jag är inte 100 % konsekvent men försöker hitta bättre konsekvens i mitt sätt att leva men når nog tyvärr aldrig 100 %. Kan jag då trösta mig med att just mina produkter inte föregåtts av djurplågeri? Det kan jag nog inte, för vid slakterierna utspelas scener vi inte vill tänka på. Djur stressas och plågas oerhört i frakter och inför själva slakten. Hur ska vi ursäkta det? Slaktdjur färdas långt och många dör på vägen utan tillgång till vatten och mat. Allt för att någon räknenisse suttit vid kalkylatorn och talat om att det är billigare att frakta slaktdjur runt hela Europa än att vi slaktar kossan eller grisen i Rengsjö. Hur kommer man fram till det förresten? Eller har vi ett exempel på EU-samarbete kanske? Hur som helst så är vi människor oerhört egenrådiga och plågar och dödar djur i stor utsträckning för kläder, mat och status. Rätt eller inte?

lördag 27 december 2008

Bygg ingen ny Gävlebock!!

Så har 2008 års upplaga av Gävlebocken brunnit och någon stackars sate med torftigt liv och intellekt fått sina 15 minuter i rampljuset om än anonymt. Ärligt talat förstår jag inte vitsen med att bränna ned bocken. Vad är det för respekt för andras satsade pengar som ligger till grund? Respekt är i och för sig ett tvåstavigt ord och det kanske är för komplicerat för hönshjärnor som bränner ner och förstör saker. För några år sedan lurades en amerikan att bränna ned bocken och han åkte fast. Hur det sedan gick vet jag inte men jag tänkte "yeah" för mig själv. Även om det blivit sport så är det en destruktiv typ av sport och personerna som gör det är töntar på neantherthalnivå. Så sluta sätt upp Gävlebockar och så får vi se vad de här krakarna hittar på då. Kanske de kan sysselsätta sig med att lära sig läsa och skriva istället!!

fredag 26 december 2008

Blondinbella och Karl-Bertil Jonsson

Ja så har denna bloggande blondin retat upp folk igen. Hon har, i jakten på läsare och rubriker, gett sig på den svenska TV-institutionens klassiker Karl -Bertil Jonsson, en animerade tecknad film av Tage Danielsson om en grabb som börjar dela ut julklappar på ett lite Robin Hood-aktigt sätt. Det ska föreställa en god gärning när Karl-Bertil börjar sno julklappar från de som har råd och sedan delar han ut till de som inte har råd. Det ska vara något som manar till eftertanke i våra kapitalistiska tider och när den skrevs så var Sverige betydligt mer fjärmat från de kapitalistiska tidevarv vi lever i nu. Blondin-Bella kallar denna film för kommunistskit och det kanske inte är så välformulerat och väl genomtänkt men lite korn av sanning finns det här. Vi hade en del sådana program på 70-talet. De skulle fostra oss till att tänka på andra och dela med oss. Så var det bara och vi hade ju Ville, Valle och Viktor också, tre figurer som sjöng sånger och kom med liknande budskap om solidaritet, jämlikhet och annat utifrån situationer de hamnade i. Viktor var trasdockan som ställde de obekväma frågorna och han spelades av Hans Vigren. Sedan hade vi de två lodisarna Ville och Valle som svarade på frågorna och det var Jörgen Lantz ( Björne för yngre generationer) och Anders Linder. Jag älskade de här tre trots att jag växt ifrån barnprogrammen . På den tiden kunde även vuxna se barnprogrammen som ofta hade politiska ( läs kommunistiska/socialdemokratiska) budskap. Så visst har Blondin-Bella rätt i när hon skriver "kommunist" men resten får hon stå för själv i sin välskrivna recension. Hon skriver också att Karl-Bertil Jonsson är en tjuv. Rent tekniskt är han en tjuv. Han tar julklappar från folk utan att fråga och ger till någon annan och även om syftet är gott, så är han en tjuv enligt Brottsbalken så vi ska väl inte näpsa blondinfröken för att hon kan sin brottsbalk. Däremot kanske hon inte riktigt har förstått filmen och andemeningen eftersom hon inte har anammat/förstått tidevarven som denna film skapades i.

torsdag 25 december 2008

Grymhet

Grymhet mot djur är inget nytt och heller inte speciellt sällsynt. En av de värsta och mest sadistiska filmer jag sett om djurplågeri är en kinesisk kvinna som iklädd högklackade skor och elegant klänning trampar ihjäl en liten hundvalp. Inledningsvis smeker hon djuret men sedan lägger hon valpen på marken och inleder massakreringen av hunden som till slut består av blodiga slamsor. Såvitt jag vet fick både hon och fotografen gå under jorden t o m i Kina, djurplågeriernas förlovade hemvist, och det finns också filmer där hon gör samma sak med kattungar och kaniner. Idag hittade jag bilder som var ännu värre: Kitten killer returns. En kvinna i stövlar och kortkort trampar sönder en kattunge, ögat trycks ut och sedan sliter hon den lilla kattungen i stycken med hjälp av kniv. Vad är det för fel med oss människor och i synnerhet sådana som hon? ÄR det 15 minuter i rampljuset som drar eller är det brist på spänning? Jag blir illamående och just nu har jag stora gråtklumpar i halsen. Hur härdad jag än blir allteftersom livet flyter på så upphör aldrig människans grymhet mot djur att uppröra. Det är för jävligt helt enkelt och jag kan inte uttrycka i ord hur ledsen och förbaskad jag blir över det här. Vilket straff kan man ge sådan här utstuderad sadismen? Vem kan rättfärdiga ett sådant bestialiskt och sadistiskt dåd mot en liten kattunge som knappt är större än en handflata. Minnena av den här pyttelilla kattungen förvandlad till slamsor har etsat sig fast på näthinnan. Jag vill se den leka med bollar och ligga i en flätad korg, inte ihjältrampad och massakrerad. Vad i helvete är det för fel på mänskligheten? En sak är alla s k nyttobetonade djurmassakrar och avlivningar där grunderna är mer eller mindre "förståeliga" men pur sadism inför en kamera är något som får mig att reagera. Sedan har vi ju faktiskt människor som gör detta mot varandra och t o m mot barn så varför ska man fundera över en kattunge? Det är ingen tvekan om att det finns ondska i mänsklighetens framfart. Den är, som man säger, allestädes närvarande.

Jultomtar med eller utan kläder men virkade tossor!

Hos mig har inga jultomtar dykt upp och ärligt talat känner jag inte så mycket julstämning. Trist? Nej faktiskt inte för jag har inte känt av julstress heller. Inte en adventsstake eller stjärna har tänts i Rengsjö hemma hos mig. Jag firade julafton i det fagra Söderhamn med föräldrar och jyckarna som förärades jultallrik med både korv och fläsk. Sedan snodde Tuva, jämthundstiken, fläsk från vårt eget julbord...Hon är glupsk den tiken.
Jultomtar såg vi dock i lokalblaskan där två små bebisar publicerats av stolta föräldrar. De hade jultomtemössa och en av bebisarna dessutom virkade sockor. I övrigt var bebisarna nakna och jag väcker den fråga som väckts tidigare: Varför i helvete måste enfaldiga föräldrar publicera bilder på nakna ungar? Tänk på era ungars integritet! Man kan naturligtvis argumentera såsom att nakna barn är hemskt men inte vuxna? Nja jag är nog av den åsikten att naket är privat och när man lägger ut bilder i tidningar eller på webben så är inte företeelsen längre privat. En vuxen person kan också välja själv ( om vi undantar problematiken med porrbranschen och exploatering av kvinnor) när han eller hon vill visa sin nakna kropp. Ett barn däremot måste förlita sig på föräldrar eller andra målsmän. De är inte medvetna om sin kropp på samma sätt och de har inte lärt sig de västerländska klädkoderna. Det måste en förälder klara av och att lägga ut nakenbilder på ungar är faktiskt ett helvetes omdömeslöst tilltag. Dessutom frågar jag mig vem fasen vill se nakna ungar med tomteluvor och virkade tossor? Familjen och porrsurfare möjligtvis. Familjen kan se sin nakna unge med tomteluva ändå och t o m bjuda in släkten på nakenparty med tomteluvor. Porrsurfare ska de väl ändå inte erbjuda smygtittar på de nakna ungarna? Antingen är föräldrarna naiva och dumma eller också....Ja vad?

söndag 21 december 2008

Vargen

Så blossade en ny vargdiskussion upp på någon av de stora kvällstidningarna. Detta hatade och mytomspunna djur tar uppenbarligen fram egenskaper och argument som jag trodde var omöjliga att uppbringa i en värld där de flesta ( eller nästan alla vågar jag nog säga) är läskunniga, har tillgång till media och historisk information. Vi är väl en och annan som fnyst åt mänskliga illgärningar som präglats av djup okunnighet och nästan imbecill skräckpropaganda t ex häxjakten på självständiga kvinnor och påföljande bränning på bål. Då talar vi om 1600-talet där en stor del av befolkningen inte kunde läsa och inte heller hade några medel till förfogande vad gäller informationsinhämtning. Vad ska varghatarna skylla på? Har de inte gått i skolan? Har de inte hört talas om naturskydd och en djurarts rätt att finnas? När ett stort antal djurarter är i fara p g a mänsklig idioti vill en kår jägare ( inte alla, jag känner inga sådana jägare!!!!!) skjuta dem i s k skyddsjakt. Törs vi anförtro skyddsjakt till en så affekterad och känslomässigt styrd grupp människor? Vargens enda chans att existera som djurart är , förutom uppvisningsexemplar på Skansen, att det är förbjudet att skjuta vargar och att straffet är hårt. Det ska vara hårda straff på artutrotning. Vi ska rädda jorden, inte skjuta den i sank! Tillåt inte vargjakt! Hur kan ni hata ett djur som är så nära släkt med människans bästa vän hunden? Ja ja jag vet, vargar har gett sig på familjehundar som släppts lösa i skogen. Koppla hunden om du vill ha en riskfri vistelse i skogen och tänk på att inget är riskfritt. Bilen dödar människor, ska vi förbjuda den också? En tegelpanna kan släppa från taket och döda någon. Ska vi förbjuda tak? Den här debatten är fullkomligt idiotiskt och ologiskt förd från en grupp människor som tappat förmågan att överblicka konsekvenser av en djurutrotning. De tänker bara på sitt fritidsnöje och att vi trängt oss på vargen överallt har gjort den van vid mänsklig närvaro. Lämna vargen i fred! Och försök lura någon från 1600-talet att en vargkull på 200 kan ta död på allt vilt i skogen!

lördag 20 december 2008

Mina musikmentorer

Jag och brorsan utbyter en del musiktips och har nog fostrat varandra lite grann. Nyligen köpte jag lite Uriah Heep och också Eloy . Dessa båda band har han definitivt hittat före mig och jag har lyssnat, gratis, i många år i hans bilradio. Vi är nog lite musikmentorer åt varandra men vi har haft hjälp på vägen.
I Uppsala på 70-talet hade vi Musikörat. De är inte längre vad de var och det är länge sedan. Musikutbudet är förvisso bra men killarna som numera jobbar där är ganska tråkiga och oengagerade vilket inte var fallet förut. Delar av rockgruppen Kaipa jobbade på Musikörat förut och då kunde man få veta mycket om musik och ta hem udda plattor. Jag minns att jag importerade Seconds out , en maxisingel Match of the Day och också Three Sides Live som fanns som Four sides Live i utlandet på 80-talet. Sedan flyttade jag till Heby och i Sala fanns det en jätterolig musikaffär där jag lyssnade på Alan Parsons Projekt och följden blev att jag köpte alla dessa skivor. Kanonbra förresten. Sedan kom Tangerine Dreams vackra syntmusik som en följdreaktion på Parsons underbara toner. Killen som hade den musikaffären var verkligen en mentor. Jag fick lyssna på skivor och där såg jag en oklippt version av Motorsågsmassakern bakom draperiet.
När jag flyttade till Söderhamn blev det många resor till Gävle och affären Westerlunds. Tidigt 80-tal jobbade en glad och mycket kunnig kille där. Ola på Westerlunds gav tips, spelade musik för oss och hade alltid koll på det som var bra. Där fördjupade jag mig lite i jazzrock och det blev BrandX, Weather Report och Spyro Gyra. Han var alltid glad och trevlig och med saknad konstaterade jag att han slutade senare. Då upphörde resorna dit också...ingen annan kunde ta hans plats som musikmentor. Det fanns en affär som hette Skivbutiken och den finns fortfarande. Man fick inte samma personliga kontakt men utbudet var och är fortfarande enormt. Här är himmelriket för dig som vill ha något annat än samlings-CD eller schlager och lättpop a la EMD och liknande "skit".
Sedan blev mitt ex Bernt en mentor och jag fick genom honom tag på Colosseum och hans husgudar Neil Young och även Crosby, Stills, Nash & Young. Jag har bevistat 4 konserter med Neil Young varav en var med övriga i C, S, N & Young i Oakland, Californien. En mäktig upplevelse jämförbar med 1982 då jag såg Genesis på Hovet i Stockholm. En av konserterna med Neil Young var med Pearl Jam och en annan konsert hette förbandet No Doubt med Gwen Stefani. Då var de ett undergroundband som spelade i ska-takt. Jättekul band! Sedan gjorde de skitlåten "Dont´speak" och blev totalt ointressant som band. Det var för övrigt Bernt som spelade Bloodrock också och de tillhör favoriterna. Sedan hade han en soft sida med en massa countrytjejer på vinyl och där gick vi skilda vägar...också.
Musik är livet, eller hur Santiago?

Musiklistor och Genesis

Santiago bloggar om allt möjligt och han har gjort en lista över Genesis album. Genesis har varit mina husgudar sedan 70-talet när jag pluggade i UPpsala. Den första låt jag hörde var faktiskt "Match of the day" och den finns inte med på något album utan är en singel. När jag flyttade till Uppsala fick jag tag på singeln. Naturligtvis fick jag tag på den på stadens då bästa musikaffär, Musikörat. SEdan hade vi Broddman också ....Sedan fick jag tag på Trick of the tail och Wind and Wuthering i snabb takt. Därefter var frågan vad jag skulle välja härnäst......De här skivorna hade Phil Collins som sångare och jag hade fallit för hans sammetslena röst som kunde genomgå metamorfoser till rytande eller kvidande röstlägen. De tidigare skivorna hade en figur som hette Peter Gabriel vid mikrofonen. Skulle det fungera? Det skulle dröja ett par år innan jag började köpa äldre Genesis men sedan var jag fast...Jag har alla deras studiealbum. Det senaste Calling All Stations kan inte kallas Genesis för spåren är långsökta och endast namnet tyder på att en avfälling har släktnamnet Genesis. Men jag skaffade Selling England by the Pound och kort därefter införskaffades Foxtrot, Lamb lies down on Broadway och Nursery Cryme, lysande plattor om än Nursery Cryme var dåligt producerad med "burkigt" ljud. Men Lamb lies down on Broadway är nog en av de bästa plattor jag någonsin har hört. Här finns spår som inte någon grupp eller musikaliska person kan överträffa. Så är det helt enkelt. Trots Calling all Stations och 80-talets branta utförsbacke till musikens "soprum" så är Genesis det bästa som hänt mitt musiklyssnande. Genom dem har jag lockats fortsätta mitt symfonirockslyssnande och upptäckten av King Crimson, Gentle Giant, Camel ( mina kronprinsar till husgudstitlar...) och detta skapade plattformer för andra intressanta riktningar såsom jazzrock av typen Weather Report,Jaco Pastorious och BrandX. Mina musiksinnen öppnades men blev samtidigt vana vid att kräset förkasta det som kanske idag är vår skvalmusik: Schlager, EMD, Bengtzing m m. Krass plånboksflirtande musik med artister som knappt vet vad låtskrivande är och som får allt serverat i en musikstudio där låtskrivarhantverkare av massprodukter i samma anda som TV-reklam och "skit-funkis" från efterkrigstiden samt snabbmat. Det är snabbsmält, berör inte och "skits ut" några timmar senare varvid reningsverket sköter det slutgiltiga försvinnandet!
Görs det intressant musik idag? Jag är tveksam. Bra musik förekommer men den berör inte och här sitter jag som en gammal rockromantiker och spelar mina gamla 70-talsskivor ( köpta på CD) och njuter av bra musik. Mitt musikresande har gett mig andra fantastiska grupper som Bloodrock, Spooky Tooth, Fuzzy Duck, Writing on the Wall och Brian Auger. Men visst finns det nyare grupper som Rage against the Machine som är spännande musik. Och Santiago, jag gillar den riktning som kallas Acid Jazz som görs av DJ och i studio med sampling. Du gillar inte det här men jag tycker en hel del från DJ-scenen är spännande och nydanande jämfört med resten av krystad musik som kommer fram.
Men lik förbaskat så är Genesis mina gudar inom musik och eftersom jag skriver ganska spontant här så höll jag på att missa en musiker och kompositör som kan dela husgudakronan med Genesis: TODD RUNDGREN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Something/Anything ? är en fantastisk dubbelvinyl med många bra låtar. SEdan hade han ett hårdrockband som hette Utopia där han levde ut gitarrorgier och hårdrocksambitioner samtidigt som han experimenterade med soloalster som jag anser håller mycket hög klass!!

onsdag 17 december 2008

Ekonomikris

Ja tidningarna gör mycket, liksom övrig media, för att förstärka krisen och dess effekter. Genom att skriva rubriker som "värsta krisen på 30 år" och "värre än befarat" så kommer det att bli en självuppfyllande profetia. Är konjunkturnedgångar något nytt? Knappast? T o m i gymnasieskolans samhällskunskap tar vi upp konjunkturväxlingar men detta märks inte ens bland ekonomijournalisternas rubriker. Visst har det skett oroväckande många nedskärningar men vi må väl minnas krisen 1992 också? Det var ett svart år i svensk ekonomi med krasch i finansvärlden och med en havererad bostadsmarknad. Köparna är mätta nu. Det har varit en gigantisk köpfest och hysteri kring shopping på ett sätt som slagit mig med häpnad. Den ena butiken efter den andra har haft överfyllda parkeringar och myriader med människor som slitit och rivit i hyllor och vräkt ned i vagnar för att sedan betala med lån eller kreditkort. "Köp nu och betala imorgon", "6 månader räntefritt om du handlar idag" har varit vanliga slogans och vi har nappat. Men förr eller senare ska allt betalas. En familj har kanske haft kort hos IKEA, El-giganten, Siba, Lindex och andra märken med stora kedjor och anslutna kreditkort och sedan har man handlat hos flera av dessa kedjor- på kredit. Förr eller senare kraschar det och också blir familjerna mätta. Äter du tillräckligt mycket blir du mätt och kan inte äta mer. Vi har nu nått den punkt där många blivit mätta, man har köpt allt man behöver eller kreditkortet tillåter. Efterfrågan har nått sin högsta punkt och för att nå nästa topp måste man klättra ned först. Visst är det märkligt att vi glömmer dessa bergklättarfilosofier? Ännu märkligare är att ingen i företagstopparna förstått att rusta sina företag för detta trots höga löner och s k unik kompetens. Men det kommer en uppgång igen. Vem trodde det 1992? Men det gjorde det och inte bara en ....utan det har varit några stycken liksom några nedgångar. Kanske eleverna i samhällskunskapskurserna ska leda oss ur krisen? SÄmre kan de inte göra det....än företagsledarna i Sverige-toppen!

söndag 14 december 2008

Självförtroende

Jag mår gott nu när jag startat min arkitekturblogg om kyrkor. Det är dels en överlevnadsstrategi för att mentalt klara av vinterhalvåret som frestar på mig på alla tänkbara sätt dels ett sätt att få skriva om kyrkoarkitektur, mitt stora intresse. Ryggvärk, halka, uppvärmning, mörker, kyla är negativt värdeladdade ord som för mig är intimt förknippade med vintern.
Det som retar mig lite grann är att det nyligen publicerats en bok om en svensk kyrkoarkitekt med många kyrkor som uppförts efter hans ritningar: Adrian C Peterson. Tänk att en tysk forskare kan få äta fritt av det rikliga svenska "smörgåsbordet" som utgörs av bra ämnen i kyrkoarkitektur.
Att läsa om kyrkoarkitektur är också en sällsam upplevelse som väcker frågor. Min främsta invändning mot arkitekturforskning är just att frigöra sig från de bojor som källforskningen tycks utgöra. Att granska källmaterial är självklart men måste framställningar i ämnet alltid vara så dominerade av långa sammanfattningar eller referat från tidigare forskning och exempelvis vad som framkommit vid kyrkofullmäktiges möten? Varför ska inte en forskare kunna luta sig mot sin erfarenhet och självsyn i den händelse han eller hon besitter en sådan självsyn? Att lita till sitt öga och estetiska sinne för att få intryck och ställa frågor till byggnaden är något som jag saknar i arkitekturhistoria. Det känns som om det avfärdas som "konnässörs"-kunskaper och därmed föga vetenskapligt. Jag känner själv att jag är stämplad som sådan konnässör eftersom jag inte började studera konstvetenskap förrän 1994 och då hade jag tittat på kyrkor i mer än två decennier. Intresset väcktes redan i barndomen och har bara växt hela tiden. Jag har fått mycket ros för denna självsyn och därmed tämligen självständiga angreppsvinkel i mina egna vetenskapliga arbeten men kommer uppenbarligen aldrig att få skriva en doktorsavhandling i ämnet. Det är inte ett tillräckligt politiskt korrekt ämne i tiden och om jag erbjuder mig att själv finansiera mitt arbete så fungerar inte det heller. Nyfikenhet och nya angreppsvinklar är inget för ett ämne med dåligt självförtroende. Ja jag vill nog hävda det och med tanke på forskningen så kan självförtroendets låga nivå vara berättigad men man kan alltid "spotta upp sig". Arkitekturhistoria måste få ett uppsving. Det finns bra avhandlingar i ämnet och Emilie Karlsmos avhandling för några år sedan om "Rum för avsked" inger hopp och önskan om fler sådana avhandlingar. Den är mycket analytisk och innehåller både resonerande delar liksom historia och en stor portion självförtroende som kan räcka gott till ämnet konstvetenskap.
Låter jag bitter? Kanske. Jag har åldern inne för att vara gnällig och bitter men det handlar också om frustration över att leva i ett rikt och välbärgat land där man inte har råd med forskning i humaniora och där politiker styr innehållet i forskningen. I ämnet konstvetenskap känns det som om innehållet i forskningen är tänkt som om ämnet ska dö av undernäring och självsvält.

TV -virus

Virus i datorn? Skaffa ett virusprogram eller brandvägg och du kan kanske skydda dig mot datavirus. Jag har hittills klarat mig bra ifrån detta. Det är aldrig trevligt med virus och nu har vi fått ett nytt virus som drabbar oss TV-tittare som försöker njuta av en god film eller underhållning på någon av våra kommersiella kanaler. Det virus jag talar om här är både obehagligt och irriterande som en varböld eller hudklåda: REKLAM. Här talar vi om ett virus som långsamt håller på att ta kål på allt vad anständigt TV-tittande rör sig om. Minst ett par gånger i timmen blir din film avbruten av reklam för bindor, anorektiska plastikopererade dockor som lurar dig att köpa mascara då du jämför dina egna tillkortakommanden med deras konstgjorda lösögonfransar och redigerade fotoprogram. Fånig chokladreklam ska lura i dig att en fånig kock i vita kläder rör chokladen istället för de kemiska processer som massproducerar det du äter osv osv. Närmare 25 % av attraktiv tittartid ägnar du ofrivilligt åt denna reklam men den passar för toalettbesök och kaffekokning. Är det någon som inte hatar TV-reklamen? Hur passar det ihop med kundens dvs TV-tittarens önskemål om att få se en film ifred? För mig är detta reklamträsk ett ovälkommet virus som sprider sig med följdsjukdomen Programinformation i släptåg.
Jag trodde aldrig jag skulle längta tillbaka till statstelevisionens tidevarv men faktiskt gör jag det. Om två program står mig tillbuds får det i TV 4 eller andra kommersiella program vara bra mycket bättre för att jag ska välja bort SVT. Så plågsamt börjar reklamavbrottet kännas.

lördag 13 december 2008

Ny blogg om arkitektur

http://marita-berggren.blogspot.com/
Den här nya bloggen ska möta mina behov av att få skriva om kyrkoarkitektur, främst i Sverige men jag kastar mig nog ut i världen också. Jag har sett många kyrkor och förutom i Sverige där jag sett de flesta så har jag sett en stor mängd vackra franska katedraler, tyska domkyrkor och lite spridda skurar på annat håll. Jag har dock INTE sett Peterskyrkan i Rom och det måste åtgärdas!!

fredag 12 december 2008

Kyrkoarkitektur

I Sverige finns det minst 3000 kyrkobyggnader med sinsemellan stora olikheter vad gäller stil. Det är ett fascinerade område och jag vill göra en kyrkoarkitekturblogg eller en hemsida om detta. Här följer några exempel på vilken variation vi kan återfinna bland svenska kyrkor:










Uppifrån och ned ser vi 1600-talskyrkan i Söderhamn, Hälsingland; Glanshammars mäktiga och tillbyggda medeltidskyrka i Närke, Masthuggskyrkan i Göteborg från tidigt 1900-tal och i s k nationalromantik och så en liten anspråkslös kyrka i Fågesjö från sent 1800-tal med spetsbågar i ett slags nygotik. Svensk kyrkoarkitektur har en spännvidd som är oerhört intressant och fascinerande. Tyvärr delar inte svensk konstveteskaplig forskning denna fascination utan har hamnat på villospår bland genustankar, digitala foton och annat som får ämnet att bli ledande i kulturell utanförskap. Ett effektivt sätt att svälta ihjäl ett ämne för våra beslutsfattare kanske? Här råder definitivt kulturskymning eller ska vi säga kulturförmörkelse?

Anm. Fotona från Söderhamn och Glanshammar kommer från min stora vykortssamling. Kyrkorna i Masthugget och Fågelsjö har jag fotograferat själv.

Några funderingar kring musik

Jag kan inte tänka mig många minuter i livet utan musik. På jobbet, på lektionerna, kan jag inte spela musik men i bilen så är det ljuv musik som strömmar ur högtalarna. Idag njöt jag av Atomic Roosters briljanta progressive med den alltför underskattade musikern och kompositören Vincent Crane. Han avled 1989, bortglömd i rockhistorien men inte av oss som lyssnat på Roosters musik. Brorsan har diggat Rooster länge och jag har tagit rygg på honom. Det finns en ljuv blandning av hård rock och gospel i Cranes kompositioner och lägg därtill en fläskig Hammondorgel och lyckan är fullkomlig för mitt musiköra. Det gjorde fantastiskt musik på 70--talet och sent 60-tal. Därefter befinner vi oss i utförsbacke om än med briljanta undantag. Men 70-talet är ju Genesis, King Crimson, Gentle Giant, Atomic Rooster, Eloy, Brian Auger, Camel ( gudomliga Camel!!!!), Todd Rundgren och många fler läckerheter. Vad kan 80-talet och därefter sätta emot? Ja Police, Sting, Nirvana. Pearl Jam och några till och så har vi lite Acid Jazz med bl a Air, Rhinocerauce och kanske också en del av Club-musiken. Men 70-talet är ju bara bäst. Sedan får man aldrig aldrig aldrig glömma Beatles. Utan dem hade vi inte kommit långt i pophistorien. Sedan får ni säga vad ni vill !!!!!! Jag älskar musik och framförallt nämnda tidsperiod.

söndag 7 december 2008

Oppositionen mobiliserar sig!

Vilken överraskning! Det här har vi väl sett förut? Socialdemokraterna laddar på nytt med knähundarna från mp och v. De sistnämnda har insett att de inget är utan att sälja sina själar till socialdemokraterna. Strunt samma om politiken inte är enig. Det enda som enar dem är deras längtan efter makt och därtill hörande löneförmåner. Det spelar nog ingen roll vem som regisserar vanstyret i Sverige. Inga ledande politiker idag har den idealistiska syn på världsförbättring som gör dem till ledande ideologer. Den ideologi som råder är "plånbokens" och den som bjuder högst får väljarnas stöd. Med Mona Sahlin vid rodret kan vi nog också mynta uttrycket "blind leder blind" men hon får nog en rejäl löneförhöjning och kan skriva statsminister i sin CV där SSU och den långa vägen dominerar och där utbildning ståtar med sin frånvaro. Tänk att styra Sverige med gymnasieexamen i botten! Det ni!

Att minnas för att härda ut vintern!



Ljuva minnen från Mount Rushmore i South Dakota, en delstat som har mycket att erbjuda förutom otrevlig trängsel. Den lilla huvudstaden Pierre var vårt residens för ett par dagar och naturligtvis måste vi se Mount Rushmore.




Som "Florida"-bor fick vi många kommentarer när vi kom upp i höglänta trakter. Här är det väl kallt för er som kommer från Florida???? Kul !
Vädret var fantastiskt under de fem veckor vi besökte USA och dagligen kunde vi njuta av vackra färger som smektes av de intensiva solstrålarna. Jag har nog aldrig tagit så många bilder av blommor som på denna resa. Vem kan minnas blommor och färger i ett Sverige som ömsom har regn ömsom grått icke-väder? Just nu florerar längtan efter sol och färger. Vintern sviker oss aldrig på samma sätt som somrarna gjort de senaste åren och vintern är verkligen en djupt deprimerande period som försätter en i ett nästan vegeterande tillstånd, förutom jobbet då. Såna här gånger är det tur att ha ett jobb som känns meningsfullt och värt att åka till. Men att åka till jobbet och sedan hem igen, i mörker, är fruktansvärt. Varför tycker folk om vintern och detta mörker?











Ljuva minnen och bister verklighet. Vinterjäveln också...


Igår kom det massor med snö här i Rengsjö och jag började minnas resan från i somras och det konstant vackra vädret. Om man tänker efter så har vi många otrevliga inslag och kostnader till följd av vårt usla klimat med långa vintrar och kalla regniga somrar. Vad tror ni elbolagen skulle försörja sig på om vi inte hade de här vintrarna som höjer elpriserna alltför mycket och tränger undan våra behov av att få göra något trevligare för lönepengarna. Vi skulle också slippa bygga dessa isolerade hus och lägga pengar på dyr isolering i händelse av att den befintliga inte räcker till. Tänk att slippa snöskottning och att investera i snöslunga eller liknande. Alla dessa incidenter och olyckor med vintern som huvudingrediens skulle också vara något som inte behövde existera. Vi måste värma upp både hus och vatten eftersom vi inte kan duscha kallt i det här klimatet. Belysning ökar på elräkningarna som sagt. Vi skulle slippa vinterdäck och ännu en ganska stor kostnadspost därmed. Varför älskar en del detta hemska och dyra klimat som begränsar och beskär vår frihet? Är det kul att klä sig i michelinutstyrsel för att skotta sig fram till en bil som måste få sina fönsterrutor skrapade varje morgon. Är det kul att springa som en skottspole och elda i pannan ( ja ja ja jag vet att det är frivilligt och att andra dyrare alternativ existerar)? Är det kul att få resvägen till jobbet förlängd med 25 til 30 procent för att en del knappt vågar föra sitt fordon framåt på vägen? Ska jag behöva lida så hör för att ni som älskar vintern ska få åka lite skidor och snöskoter?

Jag minns den fantastiska resan till det stora landet i väster där de har lägre skatter, lägre priser på allt och riktiga somrar med sol och blå himmel med möjlighet att urskilja andra färger än grått, brunt och svart? Känslan , när man just kvitterat ut hyrbilen och har fem veckor framför sig, är obeskrivlig. Bilden ovan visar när jag står vid hyrbilen på flygplatsen i Chicago.



Finanskrisen fortsätter

Ännu en artikel i kvällspressen om giriga direktörer står att läsa i dag. Trots deras unika kompetens har de inte kunnat lotsa sina företag på ett sätt som kunnat förebygga en säker och mindre smärtsam konjunkturnedgång. Vad är det dessa direktörer är bra på egentligen? De har mångmiljonlöner men står lika handfallna med sitt företag som vore de "vanliga" människor med "vanliga" löner. Jag upprepar frågan: Vad är det dessa direktörer kan egentligen? De tycks inte vara kunniga i innebörden av begreppet konjunkturcykler i alla fall och vad är det då som gjort att de kunnat få dessa gigantiska löner med tillhörande bonusar och /eller pensioner? Och hur kan det komma sig att våra makthavare inte klämmer åt dem mer nu när de ber oss skattebetalare om hjälp? Just nu har vi skattebetalare via Riksbanken sänkt räntan så att bankerna kan låna pengar billigare till sin verksamhet. Som tack för hjälpen får vi dock ingen räntesänkning och vad händer med alla generöst tilltagna bonusprogram? Varför gör inte våra folkvalda som kongressen i USA, kallar in dessa tiggare till förhör och ställer intrikata frågor om hur krisen kunnat uppstå när så "erfarna och kompetenta" direktörer står vid rodret?

tisdag 2 december 2008

Polisarbete

Idag kan man läsa i den sensationslystna kvällspressen att polisens arbete mot rattfylla är något av tom skramlande tunna. Enligt artikeln väljer man ut tidpunkter och platser där nyktra förare företrädesvis förekommer. Det är naturligtvis ett påstående som måste styrkas och sóm säkert möter på motstånd från polisens sida. Intressant är dock att dra sig till minnes den artikel som Robert Collin från Aftonbladet skrev tidigare under hösten, där han tar upp ett nordligt polisdistrikts fokusering på fartövervakning på motorvägar där många överskrider hastigheterna och där framförallt bötesutdelningen var av intresse. Är det månde så att polisens arbete framförallt ska generera ett penningflöde till statskassan? Eller har vi en bakomliggande orsak i det gamla folkhemmets ambition att fostra och rätta in olydiga medborgare i ledet? Oavsett vilket är de båda sista spekulationerna icke önskvärda som motiv för polisarbete som i första hand bör vara att förebygga brott och skydda medborgare. Rattfylla är ett problem som måste bekämpas och där effekterna av en rattfylla kan vara ödesdigra för många inblandade. Tyvärr är det väl också så att konsekvenserna av en skickligt och målmedvetet genomfört kamp mot rattfylla är kostsamma för samhället och skattebetalarna. Att vårt höga skattetryck uppenbarligen inte är tillräckligt högt för att prioritera kampen mot rattfyllan istället för att rätta in den stora och hyfsat lydiga medborgarmassan i ledet är måhända spekulativt men också någon mycket oönskat och förutsätter en överhet som vill ha en lydig folkmassa. Demokrati?

lördag 29 november 2008

Ihjältrampad

Idag kan vi läsa om en köpfest som spårat ur rejält. Ett Wal-Mart-varuhus i USA skulle öppna dörrarna inför köande köpgalna kunder som var sugna bl a på billiga TV-apparater. I tumultet blev en butiksanställd ihjältrampad vilket inte bekom de ilskna frustrerade kunderna utan de trampade vidare och inledde köpfesten. Till köparnas stora ilska och frustration hade varuhusets ledning den stora fräckheten att stänga ett par timmar p g a dödsfallet. Ja, vad ska man säga? Kanske ska vi inte förvåna oss över människans beteende i krigstider när det i fredstid kan spillas liv p g a en rea på ett varuhus. Vi har väl inte riktigt nått detta bottenträsk här, ännu, men visst ser jag också tendenser till aggressivt beteende i affärer härhemma. Mest förvånar jag mig över de ständigt överfulla parkeringarna på de stora köpcentren och framförallt IKEA och visst kan jag se tendenser till köpgalenskaper men dödsfall? Jag drar mig till minnes ett TV -reportage från Ullared där människor delades in i fållor och släpptes in en timme i taget. Det som gjorde mest intryck var en av butikens anställda som, när han skulle låsa upp, sade inför kamerorna: Då släpper vi väl in dem...bäst att hålla i sig då!! Något i den stilen yttrade han sig och scenen med de vilda människorna som trampade på och slet på hyllor etsade sig in i mitt minne. En lycklig pensionär hade fått tag i en väst av något slag och det verkade som om slumpen och framåtandan gjorde vad man kunde få tag i. Behovet var av underordnad betydelse och man lastade husvagnar och sedan parkerade man i närheten och köade några dagar för att kunna slita åt sig något i butiken. Det är lätt att vara arrogant överlägsen men jag blir i alla fall förundrad över människors lägstanivåer. Får jag skriva så`?

fredag 28 november 2008

Vågar man bli gammal i Sverige?

Ja så länge man är frisk och inte behöver någon hjälp samt förfogar över en stor förmögenhet vågar man bli gammal. Det är trist att läsa såna här s k vårdskandaler och andra historier från äldreboenden där underbemannade avdelningar ska hantera och bedriva vård eller äldreomsorg. Personalen kämpar med hårda sparbeting och alltför underbetalda är de. Det är nog en sorglig sanning. För att ytterligare sätta press på kostnaderna bjuds verksamheten ut till lägstbjudande företag och vad är det man sparar pengar på? Självfallet på det som ofta är ett företags största kostnad: personal. Vi har ju gudbevars kommit allt djupare in i ett marknadstänkande och det omfattar också livets nödtorft dvs vård, äldre-och barnomsorg och skolor. Rätt? Nej jag är nog för djupt rotad och formad av det 60-och 70-tal jag växte upp i och där honnörsorden förvisso var SKATT men också jämlikhet, solidaritet och att ta hand om de som har det sämst. Så är det inte längre utan vi har ett samhälle fylld med egocentricitet och att endast bry sig om sig själv och gärna på andras bekostnad. Någonstans har det spårat ur och vi har närmat oss rovdjurens sätt att leva.

Mysfika med regeringen....

Idag skriver Andreas Cervenka om daltet med de svenska toppdirektörerna och jämför med hur amerikanska näringslivschefer tvingas stå till svars inför kongressen och därmed det amerikanska folket. Här i Sverige tystas det ned och Cervenka talar om "den fina dialogen" som så ofta missbrukas i svenska sammanhang. Vad är det nu dessa toppchefer har betalt för? Borde de inte kunna stå till svars inför skattebetalarna när de nu ber om hjälp såsom våra storbanker gjort? Trots mångmiljonlöner har de inte kunnat leda sina företag smärtfritt in och ut ur finanskrisen utan står inför ännu ett misslyckande. De har liksom sina underhuggare och svenska gräsrötter släppt loss i köpfester och ägnat sig åt ett rovdjurslikt roffande medan företagen försatts i akut blodbrist. Jag delar Cervenkas uppfattning och tycker att dessa toppchefer nu ska grillas och göra skäl för topplönerna när de förväntas presentera en lösning på uppstånden kris!!!!!

tisdag 25 november 2008

Vintern

Att leva i ständigt mörker och kyla är som att vara levande begravd. Det känns som slöseri att önska att tiden rusar iväg, för det gör den. Men under vintertid skulle jag bara vilja blunda en stund för att sedan slå upp ögonen och konstatera att vintern är borta. I Sverige, där jag bor, har vi vinter och kyla från slutet av oktober fram till april. Även om jag försöker ha strategier för att överleva så är det svårt när kylan sätter in sina stötar. Förutom jobbet känns det som om jag vegeterar en alltför lång tid per år. Hur kan människor tycka om en årstid som kostar massor med uppvärmning, orsakar olyckor och är i totalt avsaknad av färger förutom de få gånger vi ser en blå himmel. Jag hatar vintern!

lördag 22 november 2008

Reaktion

Se där, folkets arga röster har nått resultat. Jag blir nästan euforisk när jag tänker på hur framgångsrikt vi svenskar har jagat denne överbetalde VD från Posten. Effekten av det fria ordet har gjort tidningarna framgångsrika i häxjakten på överlöner. Nu är det bara att fortsätta och peka ut resten. Det här blir ju nästan som ett "prejudikat" i folkopinion och nu ska övriga hängas ut och bombarderas. Växelspelet mellan kompisar i styrelser och vid löneförhandlingsbordet måste få ett annat resultat. Lönerna måste hamna på en rimlig nivå. NÄr vi börjar se månadslöner på närmare miljonen för personer har det definitivt överskridit gränsen för vad som är rimligt - och anständigt.
Heja folket!

fredag 21 november 2008

Konstvetenskap

Vad har hänt med konstvetenskapen i Sverige?

För hundra år sedan var konstvetenskap, eller konsthistoria som det då benämndes, ett framstående ämne inom humaniora. Pionjärer inom arkitekturforskningen initierade det omfattande verket Sveriges kyrkor som oavslutat lades ned för några år sedan. Sveriges kyrkor var ett mycket ambitiöst arbete som syftade till att kartlägga svenska kyrkobyggnader på ett grundläggande sätt. För framdeles tänkt forskning utgjorde det ett mycket värdefullt material att arbeta vidare med. Det finns cirka 3-3500 kyrkor i Sverige från närmare 10 sekler. En stor andel av dessa byggdes under medeltiden men det finns också intressanta kyrkobyggnader från senare sekler och infallsvinklarna för att studera dessa kan variera mycket. Trots detta lades Sveriges kyrkor ned som projekt då en tidigare chef för Riksantikvarieämbetet ville prioritera ”efterkrigstidens industriarkitektur”. Det är trist att konstatera att våra korrugerade plåtlador från efterkrigstid anses vara intressantare som studieobjekt än 3500 kyrkobyggnader som byggts av människohand under 1000 år. Ännu tristare är att Sverige tycks vara ett land där man måste välja det ena eller det andra. I all denna tristess känns det som om ämnet konsthistorias metamorfos till konstvetenskap inte kunnat åstadkomma annat än ett ämnes förångande i processen från ”-historia till –vetenskap”. Som vi alla vet så går ånga upp i rök när det hettar till och det verkar dessvärre vara ämnet konstvetenskaps öde. De forskare jag träffat från den tid jag läste ämnet till min magisterexamen är värda ett bättre öde men i tider av politisk korrekthet så får inte nyfikenhet längre samma utrymme som exempelvis det politiskt korrekta genusperspektivet. Trist är också att det ena alltid ska utesluta det andra och att politiska beslut om "rätt till forskarlön" gör antagning till forskning mer politisk. Trots att en nyfiken forskare med rätt kompetens dvs examen samt eventuellt väl genomförd examensuppsats kan finansiera sitt eget arbete så går inte detta eftersom man "ska ha rätt till en forskarlön". Det här är inget annat än att utsätta vissa ämnen för kvävningsdöden. Utifrån ekonomiska kriterier kan man då göra forskarantagningar näst intill obefintliga och också styra ämnen utifrån politik istället för en enskild forskares nyfikenhet och kärlek till sitt ämnesområde? Jag brinner för arkitekturhistoria och tycker det är oerhört trist att detta rika ämne marginaliseras av ekonomifixerade och obildade institutionsstyrelser och politiker. Om vi ska anpassa forskningen efter Maslovs behovspyramid så har vi snart ingen humaniora alls. Är det så vi vill ha det?

tisdag 18 november 2008

Räkneövning

Genom åren har vi hört en hel del pensioner och bonusar nämnas i media. Det vore intressant att få en bild av hur stort det sammanlagda beloppet är av nämnda företeelser och se hur få personer som delar på de miljarder vi troligtvis skulle summera ihop. Avdankade politiker och högt uppsatta bankdirektörer har uppenbart inflaterat sina värden för att ge sken av marknadsvärde. När ska vi börja räkna upp värdet på övrigt avfall?

söndag 16 november 2008

Fler girigbukar

Som om det vore något nytt att fler banker än Nordea har dessa skamliga pensioner till högt uppsatta direktörer? Jag är inte ett dugg förvånad över de avslöjanden som nu tas upp i media. Varför skulle enbart Nordea ha sådana här avtal med sina högt uppsatta direktörer? Jag hoppas nu regeringen är tuff mot bankerna som nu bett om hjälp men som ännu inte undertecknat detta. Kan det måhända ha med bonusar att göra och det uttalande som Anders Borg gjorde för en tid sedan? Hur många skambonusar och rötägg med retroaktiva löner i vårt samhälles topp ska få finnas? Om vi roar oss med att beräkna värdet på alla dessa bonusar, retroaktiva löner till avdankade politiker så får vi antagligen skrämselhicka. Någonstans börjar jag längta efter ett jämlikt samhälle där allt ägs av staten. Då har det gått ganska långt men jag ser nu att människor inte är kapabla att hantera frihet. Girigbukarna ersätter statsbyråkrater och vi har precis som talesättet att det ska alltid finnas en sjukdom som inte mänskligheten rår på och här har vi uppenbarligen också att det ska finnas en konstant ström av rötägg och slödder som tär på den stora massa som försörjer dem.

Sverigedemokraterna

Ja så har de stora kvällstidningarna slagit upp nyheten om Sverigedemokraternas frammarsch. En opinionsmätning visar att Kristdemokraterna balanserar nära 4 % -spärren och är på väg nedåt medan Sverigedemokraterna , enligt artiklarna, kan vara på väg uppåt och har med minsta möjliga marginal fått 4 % av sympatierna hos de som tillfrågats. Självfallet är sådana här undersökningar vanskliga då det bara är en liten del av de röstberättigade som tillfrågas. Dock är jag inte förvånad över tolkningen. Just nu har vi en svag oppositionsledare som inte förmår suga musten ur den Allians som har tre blödande partier och ett stort sviket vallöfte i form av fastighetsskatten som var en konkret och stor fråga som lockade många väljare från andra partier. Sverigedemokraterna livnär sig på svenskarnas inställning till invandrare där det inte är rumsrent att ifrågasätta svensk invandringspolitik utan att bli kallad rasist. Sverigedemokraterna törs ta tag i invandringspolitiken och de etablerade riksdagspartierna är för korkade för att bjuda in Sverigedemokraterna till andra debatter och stävja det förhållandevis okända partiets frammarsch. Våra etablerade riksdagspartier säger sig stödja demokratin och har nått makten på demokratisk väg men beter sig odemokratiskt i frågan om debatt med Sverigedemokrater. Som så mycket annat bl a invandrarfrågan tigs frågetecknen ihjäl och svenskarna smyger iväg till Sverigedemokraterna istället. Tyst och försiktigt som hela politiken i Sverige arbetar. Bjud in Sverigedemokraterna till debatt istället!! Diskutera ekonomisk politik, integration, Eu och mycket annat istället för att tiga ihjäl dem.
Man löser inte folks funderingar kring invandringsfrågor genom att döpa om till integration och tiga ihjäl saken. Inte heller löser man det hela genom att vifta bort vanliga svenskars funderingar som rasism istället för att bemöta synpunkter och förklara. Vi är inte rasister i Sverige men vi är många som funderar över hur invandringen ( just det jag skriver invandring och inte integration av invandrade) sköts av berörda.

onsdag 12 november 2008

Slö slöare slöast!!!!

Idag har girigheten visat upp många ansikten. Både folkvalda och från näringslivet har visat upp giriga ansikten. Att politiker och höga direktörer från näringslivet är giriga är inget nytt och nu ska också svenska folket via den statliga Riksbanken låna ut pengar till de näst intill havererade bankerna i Sverige. Nordea minns jag på den tiden man hette Nordbanken och episoden som flimrar fram i mitt minne är från förra finanskrisen och tidigt 90-tal. Ett av flera småföretag som hade det krisigt fick lämna in konkursanmälan eftersom dåvarande Nordbanken inte kunde hjälpa dem med ett förhållandevis litet handlån för att säkra några leverantörsbetalningar. Riskfylld transaktion kan man måhända tänka sig att ansvariga bankmän tänkte men så mycket mer förståeligt än de miljoner man vräker ut i bonusar till direktörer och misslyckade tjänstemän som denne Krarup som nu kvitterar ut 150 miljoner i pension i händelse av att han uppnår viss ålder. Detta får han som belöning för uselt utfört arbete...i alla fall för att inte stanna kvar på jobbet. Det ni! Att Schyman varit salongskommunist med faiblesse för lyxliv, taxiresor för egna accessoarer och tveksamma skattedeklarationer gör det också föga överraskande att läsa att hon kvitterar ut höga belopp för att inte sitta i riksdagen. När ska vi väljare läsa högt ur Regeringsformens första paragraf: All makt utgår från folket? Låt oss tala maktspråk med dessa rötägg som lever livets glada dagar medan våra gamla och sjuka snart förpassas till ättestupan för att inte kosta för många skatteören....

onsdag 6 augusti 2008

SJ och SAS!

Nya skriverier om SJ som enligt tidningar och debattörer som blivit sämre. Än vad? Jag var flitig resenär med SJ på 80-och 90-talet och minns mängder av förseningar till följd av lokskador,nedrivna kontaktledningar, fastfrusna bromsar och köldskadade växlar. En och annan gång dök jag upp vid lunch på jobbet efter att ha suttit efter banan och väntat i timmar. Vagnar gick sönder och vi trängdes i små korta tåg som var timmar från korrekt ankomsttid. Det är tydligen så att SJ inte kunnat bättra sig i samma utsträckning som deras priser gått upp. Det framstår för mig som om frågan om Sverige och konkurrens inte går ihop? Hur kan det komma sig att både transport ( SJ ) och elmarknaden kollapsat sedan vi fick s k avreglering och "fri konkurrens"? Sverige har ett uselt kollektivtrafiksystem som framstår som ett undermåligt alternativ till att åka bil. Priserna är på tok för höga och man vet inte när ( om) man kommer fram med SJ. Flyget då? Jag som åker till Hudik från Rengsjö kan knappast beakta flyget och vill man åka inom Sverige eller Europa i en sardinburk och betala 10 spänn för ett glas vatten så varsågoda. SEnast jag åkte med SJ från Arlanda så var tåget punktligt och det bjöds på vatten, kaffe och frukt. Men det ursäktar inte alla problem med kommunikationer och tidtabeller samt SJ:s ovillighet att hjälpa resenärer som råkat illa ut.

måndag 4 augusti 2008

Bara överkroppar

Tillbaka till mitt kära USA igen. Det vore något för Bittra Foppa därnere i Uppland. Där skulle du trivas med alla fina skor och det underbara vädret. Dessutom har amerikanerna stil vilket du uppskattar lika väl som jag!!!! På små skyltar till restauranger, affärer m m står det följande:
NO SHIRT, NO SHOES, NO SERVICE. Alltså: Om man inte har något på överkroppen så får man inte äta eller handla. Det skulle vara något för oss här i Sverige och i synnerhet på landsorten. Jag har inte sett många män gå omkring i bar överkropp i Stockholm förutom på Pride då förstås. Här på landet dyker företrädesvis gamla gubbar upp utan skjortor och det första jag såg när jag kom hem till Rengsjö var en äldre gubbe med en stor grå lurvig buske på bröstet. Fy fan vad äckligt!!! Att kvinnor inte går med bar överkropp är en lättnad men en och annan "dam" i underklädesbehå har jag sett och det är egentligen oanständigt. Vi ska väl ändå inte gå i underkläder utomhus?

USA

Jag har varit på resande fot i några veckor och besökt det vackra landet i väst. Dollar´n är nere på en trevlig nivå och allt är billigt. 7 par skor fick jag med mig och lite annat också : CD, böcker och indiangrejor. Serviceandan i USA är fantastisk och något för oss svenskar att lära oss av liksom amerikanernas artiga framtoning. Att säga Tack eller hälsa på någon de inte känner är inga problem såsom för oss svenskar. Vi är ganska drumliga jämfört med många amerikaner och vår rädsla för att t ex hälsa på någon är ganska patetisk. Vad fasen gör det om man säger hej till någon?
Det vackra vädret är en annan underbar sak med USA. Att få njuta av solsken och värme samt en blå himmel och det flera veckor i sträck är nästan en chockartad upplevelse. Ett regn som inte räcker i månader utan kanske får man en regnskur lite då och då men det går över och solen återvänder. Vad fan är det för fel med Sverige och klimatet? FÅr vi ett regn så dröjer det sig kvar i dagar och veckor? Den här sommaren har uppenbarligen haft några fina veckor men desto fler fula.....

fredag 6 juni 2008

Slö slöare slöasts.......shorts är jävligt fula!!!

Nu har jag varit ordentligt slö men jobbet har tagit massor med tid. Skrivningar som ska rättas, betygsfunderingar och en rad möten med kollegor.
Idag läste jag en jätterolig blogg om mode. Faktiskt är de riktigt roliga och den här handlar om shorts. Jag har länge ansett att shorts är det absolut fulaste platt som skapats för människan. Kortbyxor för vuxna och skrattet är inte långt borta. Shorts är ju också ett slags svensk nationaldräkt och nu försvinner alla individer och istället ser du maskrosor och shortsklädda människor föröka sig i antal inför dina stackars ögon. Shorts har nu upphöjts till chic mode av bl a Sofi Fahlman på Aftonbladet och bl a rekommenderas guldskor till jeansshorts. Förskräckligt! Att många har det dåliga omdömet och smaken att springa omkring i kakishorts med ficka och sedan de komiska sportsandalerna är en sak. De är lösa och lediga och gör det för att vara bekväma och definitivt inte för att se snygga ut. För detta är shorts och sandaler alldeles för töntigt och dessutom är shorts ett könlöst plagg. Men att kalla det för chic ......? NEJ NEJ NEJ!!
Shorts är ett fult plagg som i estetiskt hänseende aldrig kan bli annat än töntigt och vansinnigt missklädsamt! Jag har inte haft shorts på länge och jag skulle se värre ut än de flesta och föredrar kjol eller klänning. Killar har ingen option utan måste sätta på sig dessa komiska plagg och ser avgjort bättre ut än oss kvinnor. Vad vi ser ut som kanske någon kan lista ut men jag avstår från att skriva det....

torsdag 24 april 2008

Nivea!

Min anmälan till MER dvs Marknadsetiska rådet har nu tagit ett steg till och fått en kommentar från den ansvariga/skyldiga reklambyrån som gjort den fruktansvärda reklamfilmen om den kvinna som skäms för att vara med på en fest för att hon är för gammal. Här är några utdrag från svaret som författats av Anna Abrahamsson som är marknadschef för BeiersdorfAB och ansvarig för bl a Niveas reklam:
"Filmen ifråga visar på möjligheten att som mogen kvinna behålla och bevara sin hys fräschör"
Är det därför kvinnan skäms för sin ålder och den hon är - innan hon sätter på sig NIVEA:s produkt som heter AntiAge?
Vidare skriver Anna Abrahamsson : "Filmens utformning och innehåll speglar glädje och omtanke"...Kvinnan som är äldre skäms och någon glädje kan hon knappast känna.
Svaret från Beiersdorf avslutas med en rad konceptuella klichéstaplingar av typen "Skönhet är mer än ett ideal, mer än en idé"..."Den finns inom oss"...
Men snälla Anna m fl på Beiersdorf....den skönhet som finns inom den kvinna som figurerar i filmen duger ju inte!! Hon är för gammal!!! HOn skäms för att gå in på festen och måste först sätta på sig en produkt som gör henne yngre.
SKÄMS PÅ DIG ANNA och övriga reklamagenter som skymfar, bespottar och hånar äldre kvinnor. Jag hoppas du och ditt företag fälls av MER för annars går jag vidare och anmäler er någon annanstans!! VI kan ju alltid köra med könsdiskriminering om inte åldersvarianten håller!! Reklamen är inget annat än fördomar och förslumning i lyxförpackning

onsdag 16 april 2008

Anders Eklund

Ja så har vi fått ännu en rikskänd Anders Eklund och då talar vi inte om Anders "The Little" Lillen Eklund som var Tierps bäste boxare och när han slog Steffen Tangstand med en halvmiss så hyllades han av många sportjournalister. Den Anders Eklund som dödade den lilla smala mörka älvlika Engla är dock av en annan kaliber men också en själslig "The Little". Jag är nog inte ensam om att känna en vrede och ett hat mot honom men också mot de som kommer att försvara honom och hans gärningar. En försvarsadvokat börjar reda tala om olyckshändelse och att det inte var avsiktligt och ett upplägg för att få Eklund frikänd eller dömd till psykiatrisk vård börjar synliggöras. Hur länge ska detta Sverige tillåta att mördare ursäktas p g a hård uppväxt, utsatthet för övergrepp m m. För mig är det självklart att Eklund ska inom lås och bom och jag hoppas han får en bakfösare i fängelset. Det låter förskräckligt men någonstans måste vi börja kräva ett hårdare tag mot de psykfall som anses för sjuka för fängelse men som märkligt nog tillfrisknar snabbt och kommer ut i samhället igen.

onsdag 9 april 2008

Nivea

Jag har anmält Nivea för deras åldersdiskriminerande reklam som bl a synts i Kanal 5. En kvinna i 50-årsåldern vågar inte gå in på ett kafé där yngre människor vistas och det beror på att hon är för gammal och ful (enligt reklamen). Efter att ha använt Niveas kräm känner sig kvinnan yngre och med ett tvärsäkert kast på huvudet känner hon sig vacker eftersom hon ser yngre ut. Budskap: Är du gammal så duger du inte utan du måste göra något. Nivea föreslår kräm och annars?

söndag 30 mars 2008

Reklam, E-center och en katastrofal livsstil!

Ett långt och härligt påsklov har jag nu haft och njutit av ledigheten, även om den kom lite väl tätt inpå förra ledigheten: sportlovet.
Jag har uppenbarligen bojkottat något som kan bli ett nytt TV-nöje: Körslaget. Kändisarna som där figurerar tillhör inte de hetaste och vem är inte trött på Linda Bengtzing? Lägg därtill den mediokra dansbandssångerskan Lotta Engberg, Siw Malmkvist m m så har ni tristess i kubik. TV 4 börjar också gå mig på nerverna med sin alltför väl tilltagna reklamtid. Fler än jag reagerar och frågan är om vi samfällt kan reagera ännu starkare? Vi som tittar på TV betalar månadsvis för kabel-TV och i och med det är vi också med och finansierar reklamen. För mig börjar Sverige och den västeuropeiska livsstilen bli något som kan rubriceras som : Skräp!
Skräp-TV, Skräp-reklam och Skräpliv. Det sistnämnda avser det stora folknöjet att springa på köpcentret E-center. De folksamlingar och köer man tidigare fruktade i samband med julhelger och liknande är med råge passerade av de köer och ansamlingar som numera frekventerar vårt fula och osmakliga E-center dagligen. Vad är det för fel på oss? Varför springer så många av oss på dessa torftiga platser? Varför sitter folk och nöter fram tillvaron i sina bilar? Varför möter jag 20 -30 bilar på en entimmespromenad när klockan närmar sig midnatt och platsen är en liten väg mellan två byar som kanske huserar 3-400 människor?

söndag 9 mars 2008

Polisen

Torbjörn har alltid en massa härliga historier och han är lika sur på politiker som jag och också dessa evinnerliga polisärenden. Denna historia är en av hans fina skildringar från Polisen och hur de bemöter larm från allmänheten. En man var på väg bort men skulle vända hem och ser då hur inbrottstjuvar är på väg att lasta ur mannens hus och bär saker till en släpvagn. Denne rådige husägare lyckas övermanna dem och ringer till en gäspande polis som inte har något fordon att skicka. Inte förrän husägaren säger att "strunta i det förresten, jag sköt dem" så kommer polisen med hela baletten och husägaren får böta för sitt tilltag. Vi får helt enkelt inte ta saken i egna händer och polisen gör inget och så förvånas vi över att det finns brottslighet.
Härlig historia va?

Schlageryra

Inte för mig dock för jag var på hundpromenad och föll så illa att mina stackars knän blev ännu mer sönderslagna än tidigare. Denna vinter har jag fallit som aldrig förr och jag misstänker att min övervikt spelar in här. Nåväl, Androla gick inte vidare och kanske är folk trötta på Carolas överexponering i pressen och kanske har någon observerat att hon inte längre sjunger utan skriker istället och förstör låtarna. Hoppas också svenska folket röstar bort den urtrista Sanna Nielsen som är en ung "tant" och tråkigare än att lära sig psalmverser utantill. Perelli är inget annat än en hyfsad dansbandssångerska och då talar vi husvagnssemester och shorts och sandaler istället för exempelvis jazz och eleganta italienska skor. Det sistnämnda såg jag ett fint exempel på när jag besökte mina ex-grannar i Nysätra utanför Enköping. Den långt gångna våren och ett härligt ångbad spädde på min längtan tillbaka dit förutom de härliga informella umgängesformerna jag hade med Forsbergs. Det känns lite vemodigt att vara tillbaka häruppe i vintern och all snö och is.

tisdag 26 februari 2008

Vargen

Idag kunde vi läsa om en man som uppgett sig vara biten av en varg och självsäker var han. Vid säkrandet av spår visade det sig vara en hund. Hur många "säkra" vargattentat har vi sedan tidigare? Det måste bli en mer nyanserad bild av vargen och dess s k ondska.

lördag 23 februari 2008

Jennifer Lopez har väl förhoppningsvis fallit i glömska snart och måste nu tjäna pengar på att sälja bilder av sina barn. Men vad kan man väl vänta av en tjej som bär päls utan att tänka?
Detsamma gäller ju den hyllade Beyoncé som i alla fall tidigare burit päls men som också anses vara en tjej med koll på sin musik och karriär.
Deras pälsbärande är dock inget att vara stolt utan över precis tvärtom och videon nedan visar vad bl a dessa glamourgirls ställer till med , indirekt.
Mycket mycket starka bilder och jag varnar för detta då vi får se djur som flås levande och också lever efter det att pälsen "skalats av".
http://www.petatv.com/tvpopup/video.asp?video=j_lopez&Player=wm
Jag tänker inte åka till Kina eller Korea och bränna pengar i djurplågarländer så länge sådana här avskum får hålla på. Här kan vi nog inte räkna med några minnesbilder och påföljande ånger. De här människorna har inga känslor och ursäktas ofta med att de behöver pengarna. Det gjorde kanske Judas också när han förrådde Jesus i Bibelns texter och vem vet vilka som behövt pengar genom tidevarven. Ska vi ursäkta det här p g a att något behöver pengar?

Töntigt

Jag har varit lite slö med skrivandet men kommer nu också att tänka på en undersökning som publicerades i radio häromveckan. I undersökningen hade man tagit fasta på vad som uppfattas som töntigt bland svenskar. Undersökningens omfattning har jag inte grepp om men det som var töntigast var bl a
1 Att prata om husuppvärmning - Aj! Där befinner jag mig ständigt med mitt prat om ved!!
2 Idrottssandaler - sådana där jättestora "klättergrunkor" där storlek 38 ser ut som 45 och fotspåren måste kännas som för den som hamnar i jättarnas land t ex cyklopernas fotspår i sagan om Odysseus. Det är onekligen fult med sandaler och det är tur att de är sköna för annars hade de inget berättigande p g a sin fulhet. Kombinerat med shorts så talar vi om en estetisk chock som nästan gör dig blind eller spysjuk. Kortbyxor på vuxna människor och i stadsmiljö? Nåväl ni bjuder på ett gott skratt i alla fall när ni vandrar trottoaren fram med kakishorts och stora klättergrunkor och jag tänker osökt på den turkiske restaurangägare jag talade med i Istanbul. Han frågade mig varför västerlänningar klär sig som om de kommer från slummen och varför det passar sig i hans land? Men han instämde i det goda skrattet och jag berättade att västerlänningar klär sig "casual" när de turistar och tyvärr är den klädstilen densamma som slummen i de länder som är fattigare....Visst är det konstigt?
Jag sätter aldrig på mig shorts! Den skräckchocken överlever ingen !!!!!! Sandaler då? Ja inte de där missfostren som kallas idrottssandaler i alla fall.
Här har jag nästan skrivit en modeblogg.......
Här kommer en kort slutsats i farbror Brommels blogg om mode:
Kvinnor kan ha en kort kjol. Många damer förfasar sig över kortkort samtidigt som de själva har shorts på sig och visar ännu mer ( dessvärre) i shorts
Herrar måste dock kunna ha shorts på sig men i kombination med stora sandaler ser de dessvärre töntiga ut men betydligt bättre än någon dam som bär shorts. Men vuxna män i kolt/kortbyxor....Uj uj uj!
Vad skulle Sofi Fahlman säga?

Ånger

Det värsta straffet för en människa som gjort något ont är troligtvis ånger, djup ånger. Att ständigt möta minnesbilderna av det man gjort och känna djup och uppriktig ånger måste vara ett förskräckligt straff förutsatt att man har den mänskliga egenskapen att känna ånger. Jag vet inte om det är tidsandan eller något annat som gör att folk verkar ytliga och har ett känsloliv inte ens mina hundar bottnar i trots att de är just hundar. Jag längtar bort från det här trista ytliga landet med bara schlager, köpcenter, habegär och pengar i sinnet. Kan man verkligen hävda att människan är "skapelsens krona"? Ibland funderar jag på att sälja att jag har och åka iväg någonstans och göra något gott för mänskligheten. Vår västerländska kultur är kliniskt ren från eftertanke och sunt förnuft och det vore en välgärning om någon kunde predika detta budskap för de stora länder ( Kina och Indien) som har USA och Västeuropa som ett slags förebilder för god ekonomi. Ekonomi rensar hjärnan från förnuft och jag blir ständigt beklämd över dessa tomma existenser som nöter efter vägarna i sina bilar och bränner sitt sista ransoneringskort på att åka ingenstans eller till ett köpcenter och eventuellt plåga barnen med att tillbringa sina dagar på IKEA eller Bauhaus. Är de hemlösa eller vad är det som fattas?

fredag 22 februari 2008

Vad är det för fel med vår tidsålder?

Allt grövre sätt att vinna uppmärksamhet kan få mig att må illa. Idag aktualiserades ett grovt djurplågeri som omtalades redan för något år sedan men som också dök upp idag på en chatt som finns att tillgå i Traderas regi. Det rör sig om en filmsnutt där en hundvalp trampas ihjäl av en kinesisk kvinna . Hon kör ned sina stilettklackar i den lilla kroppen och till slut trampar hon in ögat på den lilla kraken. Mitt i all bedrövelse kände jag ett sådant oresonligt hat mot kvinnan, fotografen och vår tidsanda som tycks locka fram sådana här desperata och ondskefulla yttringar av att vilja få några sekunder i rampljuset.

Slöa farbror Brommel

Jag har varit förkyld och så detta förbaskade ryggskott. Vinter och jag är som olja och vatten eller hund och ko. Vinte och jag är icke kompatibla som man säger.
Häromdagen såg jag en bildsvit som visar världens fulaste bilar. Den konkurrensen är stenhård för bilarna är verkligen fula. De stora fyrkantiga stadsjeeparna, de små hemska missfostren till minibussar och de fjolliga herrgårdsvagnarna med allt mindre skåputrymmen är samtliga gruvor att ösa ur till denna utnämning.
Titta bara på den nya V 70 som verkligen ser löjlig ut. V 70 var en bil som tidigare såg kraftfull och rejäl ut men med den nya baksidan/ skåpdelen så blir jag nästan spysjuk. Missfoster!!!!

fredag 1 februari 2008

Höjd bensinskatt

Ja denna höjning kommer nästa år och fram till dess hinner nog vår skatteälskande allians höja bensinpriset. De har verkligen blivit vårt nya arbetarparti i betydelsen "skatteälskande". Men de kan ju själva höja sina löner genom att bevilja sig ökade löner på skattebetalarnas bekostnad och taxiresorna betalar vi också. Reinfeldt ska ju i sann klimatsmart anda besöka Kina och diskutera klimathotet och resan går med flyg. Vi ser själva att politiker verkligen är något att lita på i så motto att de är sig själva närmast. Vi måste dumpa dessa självgoda, självförverkligande och demokratibespottande rötägg. Annars kommer demokratin att förtäras. Att vi har demokrati i Sverige är bara en myt. När talade en politiker sanning senast eller ska vi ställa frågan : När avgavs vallöften utan att sedermera ( efter valet) revideras?

torsdag 31 januari 2008

I morgon....

....tar denna vedervärdiga januari slut. Januari anno 2008 lämnar oss med buller och bång. Snöstormen Tuva håller på att angöra svenska västkusten och det blåser betänkligt här i Rengsjö. Gud vad jag hatar vintern! En tidig morgon med blåst, mörker och vinter och så lägger vi till skrapa bilrutor så är innersta kretsen av Dante här i modern tappning. Jag vill inte vara här ! Jag vill inte leva i Sverige när det är vinter!

tisdag 29 januari 2008

Politiker

I framtiden måste vi nog ha en större kontroll på våra politiker och deras s k åtgärdsprogram. Alliansens bluff med fastighetsskatten och att sedan döpa om den för oss som blev lurade, är ett skrämmande exempel på maktmissbruk och ett reellt hot mot demokratin. Att hela tiden gå till urnan och rösta på det som sedermera visar sig vara lögner alternativt svek har inget med demokrati att göra. Vad dessa folkvalda personer gör att att spela icke-demokratiska krafter rakt i händerna. Ett slags kontrakt med vinnande partirepresentanter kopplat till en formell uppföljning efter genomförd valperiod är ett sätt att pressa de folkvalda. Därmed måste de tvingas avge löften med substans istället för att stapla lögner och klicheer såsom för närvarande sker. Vi ska inte acceptera detta och jag hoppas vi svikna väljare kan enas och sätta press på dessa lögnaktiga beteenden. De är på väg att förpassa demokratin till det förflutna och det vill vi väl inte?

söndag 27 januari 2008

Knapp

Vårt landstingsråd Knapp har nu vågat sig ut i tidningarna och har uppvisat ett litet prov på medborgardialog. Nu skedde denna dialog med en annan politiker men vi får väl beundra Knapps mod i alla fall?

Härlig sport

Så till något helt annat nämligen härlig idrott. Jag är ingen idrottsälskare men konståkning är en helt underbar och njutbar tillställning. Här kombineras musik, artisteri, dans och akrobatik i en fantastisk kombination och där svenska herrar tar för sig allt mer. Vi har nu två grabbar som tagit sig till topp tio i Europa och de var riktigt bra dessutom. Kul är också att konståkning får lite mer utrymme i TV. För några år sedan fick man nöja sig med en halvtimme och ofta de allra bästa men för oss konståkningsintresserade är det härligt att få se hela tävlingen inklusive "blåbären". Idag är det uppvisning och förutom att paråkarna ofta är urtrista och tjejerna mest åker till trista fiolballader så är det en härlig avslutning på en kul idrottsvecka. Nu blir det VM i Göteborg i mars och mycket TV -tid får vi hoppas!

Vägsniglar - ta bussen!

Nu och då råder svår halka i Svea rike! Jag har själv kunnat notera det liksom att Vägverket gör ett uselt jobb när det gäller snöröjningen på exempelvis Europaväg 4. Problematiskt är också alla livrädda förare som knappt vågar öka farten efter det att de uppnått 50 till 60 kilometer i timmen. Självfallet är det tillåtet men ett stort problem. Köerna bakom dessa vägsniglar blir gigantiskt och några vansinnesomkörningar blir det per obligatorium. Det måste vara en plåga för de som inte törs köra snabbare än 50 kilometer i timmen och där bromsljusen ideligen tänds i utförsbackar, kurvor och möten ( även de som de möter och som befinner sig på andra sidan vägräcket). Den rädslan har passerat allt förnuft och nu talar vi inte längre om den gnutta försiktighet man bör ha vid sämre väglag utan ren och skär idioträdsla. Dessa vägsniglar är bland det farligaste vi har bland bilförare och det de ställer till med är svårt att räkna på men troligtvis mer än någon framhållit hittills. Jag fastnade själv bakom ett antal sådana förare häromdagen och till slut fick jag leta mig ut i den omkörningsfil som inte plogats av Vägverket ( de ägnar sig ju åt papegojretorik i ämnet "Farthållningskameror" kombinerat med "nollvisionen") och sladda mig förbi en av vägsniglarna. Även om försiktighet ska iakttas vid dåligt väglag så är det utom all vett och sans att köra 50 kilometer i timmen. Ta bussen snälla ni och spara några liv och låt oss andra normalrädda komma i tid och oskadda till arbetet!

Världens lyckligaste folk?

Någon har sagt mig att svenskarna är världens lyckligaste folk. Hur mäter man lycka? Vi samtalade om det idag, broder Björn och jag. Vi spekulerade i om det kunde vara den starka köpkraften. Är det den köpkraft som bl a inneburit att 400000 inte kan betala sina räkningar? Det är intressant att skåda, dessa försök att uttala sig med hjälp av siffror. Om vi nu återvänder till begreppet köpkraft så kanske vi kan baka in kreditskulderna också. Ja då är nog svenskarna lyckliga. Idag var det fullt med bilar på parkeringen fram E-center, detta avskyvärda köpcentrum i Söderhamn där vi kan skåda ett vedervärdigt exempel på efterkrigstidens industrialarkitektur. Här finns Coop, ICA och Lindex samt ett trist kafé där sysslolösa krakar jagar ( och finner?) lyckan?
Min undran är bara hur i helsike folk kan ränna på sådana ställen och ha det som nöje? Det är ju höjden av tristess och jag undrar egentligen vad lycka är...Inte är det väl att hänga på E-center? Kan det vara att sitta i bilarna och köra fram och tillbaka? Jag tog en sen promenad och vandrade Glössbovägen fram efter midnatt. På den dryga timme jag promenerade passerades jag av 14 bilar. Vi talar om mitt i natten!!!!!!

fredag 25 januari 2008

Vägverket!

Ett av mina favoritverk bland våra statliga ämbetsverk är Vägverket. De skickar då och då fram någon av höjdarna med honnörsorden "nollvision" och "fler fartkameror". När jag åkte till jobbet häromdagen och fick ploga fram på E 4:an alternativt slicka mig bakom någon rädd rackare som framförde sitt fordon i 50 kilometer i timmen, så tänkte jag faktiskt på dessa honnörsord. Eftersom inte Vägverket syns till när vi behöver höja standarden på vägarna eller ploga bort snömodd så har jag funderat. Vad kom Farbror Brommel fram till? Jo! Vi lägger ned Vägverket och anställer/köper några papegojor istället. De kan snabb lära sig kraxa "nollvision" och jag tror att de med en bra tränare också kan få fram "fler fartkameror" också. Tänk så många miljoner eller t o m miljarder vi kan spara på detta. En papegoja lever uppemot 80 år sägs det och på dessa år brännser Vägverket alltför många miljarder på att enbart ha tjänstemän som kraxar dessa båda uttryck lite nu och då. Eller kan någon hitta exempel på andra sysslor som Vägverket kan ges äran för?

onsdag 23 januari 2008

Januari

Ack så hemskt det är att leva i januari. Det är mörkt, kallt och bara oxveckor. Jag förundras varje år över hur jag klarar av att vara människa och dessutom jobba med undervisning där jag träffar så många . För mig är varje morgon en kamp där jag vaknar med värkandek kropp, darrande händer och konstant illamående med bilagd huvudvärk. Hur i helsike ska jag överleva denna månad? Det är dock enbart en vecka till februari men klockan 6 på morgonen känns det ofantligt tungt. Någon som har överlevnadstips?

torsdag 17 januari 2008

Mygel

Länge har jag nu försökt få en kommentar rörande en mygelresa till Kanada för politiker och tjänstemän i landstinget. De skulle bl a studera medborgardialog vilket är skrattretande. Sedan de kom hem har de snarare uppvisat ett mästarprov i tigandets konst och kanske fanns det kvällkurser i ordspråket "Tala är silver, tiga är guld". Vidare skulle man studera volontärvård, kvalitet och så någon annan klyscha som jag just nu inte kan minnas. Det är inte konstigt att föraktet gentemot politiker ökar. De har glömt bort sitt ursprungliga uppdrag och att de valts av oss skattebetalare. I stället har de berusats av de egenhändigt beslutade förmåner som de bestämt ska ingå i tjänsterna. Jag hoppas samtliga gävleborgare förpassar de här sorgliga halvfigurerna från maktens korridorer och placerar dem i tillvarons soprum istället. Sopor hör hemma i soprummet och inte i möblerade rum såvida de inte är inplastade och placerade i lämpliga skyddande kärl!

söndag 13 januari 2008

Design

Om ni har en tekopp eller kanna i serien Zebra, från Gefle porslin, kan ni skatta er lyckliga. Folk betalar hur mycket som helst för en kanna och just nu ligger högsta budet på 10000 kronor ( just det - tiotusen kronor) för denna kaffekanna. Visst är det märkligt att om något får attraktionsvärde så ska ALLA ha denna kaffekanna eller servis. Det är just det som gör design så märklig och lite löjligt faktiskt.

Nöje i Kina!

Läste idag en artikel om hur man kan förlusta sig på Zoo, någonstans i Kina. För de små barnen finns det chans att mata små getter som finns i särskild inhägnad. Syftet med getterna är sedan att publiken kan köpa en get för 250 kronor och sedan kasta den åt lejonen. På så sätt passar djurparken på att få lite sponsring till matandet av stora djur men också ett nöje för publiken. Jag såg också bilderna på en stackars liten get som slängdes ned för att sedan slitas i stycken av de hungriga lejonen. Motbjudande!
Kanske är vi lite extra sentimentala i Sverige eftersom vi har så många djurvänner här men att slänga levande små getter, inför barnen, till hungriga lejon skulle jag personligen ha svårt att stå ut med att åse. Jag såg själv, när jag var i Peking, hur unga finanslejon i 20 -årsåldern slängde smällare på en tiger som blev utom sig av stress.
Djurparker som håller djur på det här sättet borde inte få finnas. Ska det vara någon vits med en park så måste djuren ha utrymme och helst av karaktären nationalpark. Det här upplägget vi ser i många storstäder är förkastligt!

fredag 11 januari 2008

Tjänsteresa

Så har jag förlustat mig på skattebetalarnas bekostnad och känner mig som de andra statstjänarna med svarta själar. Vi har besökt en skola i Örebro och tittat på Teknikcollege. Jag inledde bra med att försova mig och missa bussen som skulle plocka upp mig i Söderhamn. Efter samtal med min chef så fick jag ta ett tåg från Bollnäs och försöka åka ikapp. Självfallet skulle jag ha läsning på tåget och efter en stunds väljande och vrakande tar jag med mig en bok jag redan läst. OK ingen fara för jag kan köpa en till på stationen i Bollnäs. Det var bara så att han hade en enda bok kvar och jag blev lite besviken för jag kände inte till författaren men beskrivningen av handlingen verkade hyfsad så jag köpte denna enda bok. Vet ni vad, det var en fantastiskt bra och spännande bok och jag märkte knappt att tåget rullade in på Örebro C. NÄr jag sedan anlände till skolan möttes jag av rungande applåder av kollegorna som knappt hunnit sätta sig så jag får säga att tåget och jag skötte oss bra!!!! Dessutom var det två bra och givande dagar!
Sedan läste jag bittrafoppas blogg om första föreläsningen i Riga där en idiot till lärare skäller och domderar om en sketen coca cola och vi talar om vuxna människor dvs högskolan. Kanske en liten kulturkrock men ändå.....Jag håller på dig bittrafoppa och du har ju författat ett indignerat brev och jag håller tummarna för att du får din ursäkt! Annars får du klättra ett pinnhål och prata med rektorn!

söndag 6 januari 2008

Trafikolyckor

Igår omkom tre personer i trafiken och man kan naturligtvis säga att det var tre grabbar från Stockholm och de var 19 år gamla. Övermod hör till åldern och en vansinnesomkörning vid mötande trafik är självfallet en viktig anledning till olyckor. Men man debatterar också däck och hur slappt det är med regelverket för tung trafik. Det förvånar mig inte för jag körde om en långtradare på väg hem från Bollnäs. När jag några minuter senare skulle svänga in till Rengsjö så började långtradarchaffisen tuta, blinka med helljus och körde upp bilen i min kofångare. Självklart var det så att han hade dåliga däck på bilen och kunde inte bromsa in tillräckligt snabbt. Ska vi ha det så?
Vägverkets snöröjning och iver att spara pengar rimmar illa ihop med allt snack om nollvisioner. Denna nollvision tycks Vägverket endast vilja upprätthålla genom att uppmana vår tungt arbetsbelastade poliskår med att jaga fartsyndare på de stora vägarna och framförallt på motorvägar och liknande. Varför är Vägverkets egna möjligheter inte längre något skattepengarna används till? Varför är Vägverket så slappt vad gäller snöröjning på stora vägar? Fler bilförare än jag har säkert fått ploga sig fram på morgnarna och i bästa fall röjer man den ena filen och därför kan vi fastna bakom tunga bilar som kanske inte ens klarar sig uppför backarna då dessa bilar inte har dubbdäck. Skärp er, Vägverket! Ni är ingen bank utan ett skattefinansierat verk med en vision om att rädda liv så sätt igång med arbetet!

lördag 5 januari 2008

Konstvetenskap

Jag har läst in en fil mag i konstvetenskap och där tar det slut om man är svensk medborgare, kvinna och äldre än 35 år, intresserad av en annan inriktning än genusforskning. Trots att jag kunnat finansiera min egen forskning, ta ansvar för densamma och har ett ämne där jag är intresserad, kunnig ( ursäkta den skrytsamma tonen men här är jag faktiskt ärlig och inte alltför ödmjuk) och där ämnet är helt outforskat. Jag ställer mig frågan vad som händer med ämnet konstvetenskap. Det håller på att utplånas som ämne trots att det är många som är intresserade av ämnet och att det varit ett hyggligt stort ämne vid högskolan. Jag vet att det är något sjukt när forskningsämnen som "betraktaren och fotografiet" eller "porträttkonst i 1700-talet" anses som gångbart men svensk och outforskad kyrkoarkitektur anses "smalt". Vi har drygt 3000 kyrkor i Sverige men intresset är oerhört svalt trots att vi talar om ett gigantiskt kulturarv. Den stora serien Sveriges kyrkor lades ned för några år sedan därför att dåvarande chefen för Riksantikvarieämbetet, en kvinna och ekonom, ansåg efterkrigstidens profanarkitektur vara intressantare. Våra 3000 kyrkor med en tusenårig byggartradition fick därmed stryka på foten för att de korrugerade plåtskjulen ansågs intressantare.
Ämnet konstvetenskapp håller faktiskt på att avveckla sig själv p g a jakten på hopplösa och trista ämnen. Vem fasen bryr sig om fotografiet och betraktaren eller korrugerade plåtskjul när vi har en rik arkitektur att forska kring och då talar jag inte bara om mitt hjärtebarn kyrkoarkitekturen utan också bostäder, broar, paradfasader, slott och herrgårdar för att nämna några exempel. Hur kan ett land som säger sig vara ett rikt och utbildat rike ha en så torftig och själlös inställning till kultur? Dessutom anser jag den nuvarande uppläggningen av forskning, där man sägs vara tvungen att ha en finansiering ordnad, läs: anställning som doktorand och därmed granskad som politiskt korrekt, vara en form av censur och det torde strida mot grundlagens yttrandefrihet och tryckfrihet. Vem som helst får inte skriva en avhandling i Sverige såvida man inte anställs av en institution som saknar pengar och därmed avgörs forskningen istället på dess politiska korrekthet och nu måste kvinnor forska inom något som anknyter till genus på ett eller annat sätt. Eller är det så att man tar in ett fåtal forskare som säkerställer nedmonteringen av ett ämne? För så verkar det med konstvetenskapen i alla fall och det tycker i alla fall jag är sorgligt!

Design

Någon har sagt att design är 2000 -talets stora bondfångeri. Det är väl kul att folk är intresserade av vackra saker men visst blir jag förvånad när jag ser människor slåss om och betalar hur mycket som helst för en tekopp av Eugen Trost: Zebra-serien. Detsamma gäller objekt av Lisa Larsson och från Uppsala-Ekeby. Jag är själv samlare av svensk keramik men försöker hitta nya och oupptäckta designers där man kan få saker för rimliga priser. Det finns fin keramik av exempelvis märket Norrmans från Motala men där finns inga intressenter. Häromåret köpte jag en stor orangefärgad lampa , formad som en påfågel, för några tior. Den fungerar perfekt och är hur fin som helst. Hade det varit Uppsala-Ekeby men samma design hade slagsmålet inte ens slutat vid 2000 kronor. Detsamma gäller vissa typer av lampor. Ett fåtal objekt lockar alla samlare och överpriserna är ett faktum.

onsdag 2 januari 2008

Handel

Läste brorsans inlägg idag, i Söderhamnskuriren, om julhysterin. Vi är båda lika häpna över shoppinghysterin och att mellandagsrean börjar redan på juldagen. Julsakerna kommer fram i oktober och mellandagarna börjar på juldagen. Vad kommer härnäst? Har verkligen livets innehåll reducerats till billiga saker på rea?

tisdag 1 januari 2008

Det nya året inleds med snö snö snö..

Det snöar som bara den nu och jag blir nog tvungen att ägna mig åt snöskottning. En deprimerande trist sysselsättning. När det snöar känner man verkligen längtan att sälja allt man äger och har samt flytta till varmare breddgrader. Vad är det för liv man har när man ska ägna timmar åt att pälsa på sig, skotta, sanda och elda med ved? Bläh!